zondag 29 november 2009

Failliet Dubai strop voor schatkist



AMSTERDAM - De betalingsproblemen van Dubai World, een van de grootste staatsbedrijven van Dubai, raken mogelijk ook het Nederlandse ministerie van Financiƫn. De Nederlandse staat heeft zich voor honderden miljoenen garant gesteld voor de export naar het emiraat.

Onder Dubai World hangt een kerstboom aan bedrijven: van projectontwikkelaar Nakheel, de bouwer van de palmeilanden, tot Drydocks World, een uitbater scheepswerven; en logistiek bedrijf EZW tot Leisurecorp, een bedrijf dat golfbanen aanlegt en golftoernooien organiseert. Als Dubai World niet meer aan geld kan komen, bestaat het gevaar dat alle dochterbedrijven worden meegesleept in de val en uiteindelijk een groot deel van de economie van Dubai failliet gaat.

Betalingsregelingen
Een woordvoerder van het ministerie van FinanciĆ«n laat weten dat het de ontwikkelingen in Dubai nauwlettend volgt. ‘De totale dekking voor Dubai bedraagt enkele honderden miljoenen euro’s’, zegt ze. ‘Voor driekwart daarvan lopen betalingsregelingen, maar voor een kwart is dat nog niet het geval. We zoeken momenteel uit om welke partijen het precies gaat’, aldus de woordvoerder.

Het ministerie is volgens haar al aan het eind van de zomer begonnen met een inventarisatie omdat er toen al signalen waren dat het niet goed ging in het emiraat.

Bedrijven kunnen zich altijd verzekeren tegen wanbetaling door opdrachtgevers, maar kredietverzekeraar Atradius biedt daarnaast een speciale verzekering voor langlopende projecten waarmee veel geld is gemoeid en die belangrijk zijn voor de Nederlandse export. Voor deze speciale Dutch State Business-verzekeringen staat de Nederlandse staat garant. Ook de premie-inkomsten zijn voor de staat, Atradius neemt alleen de afhandeling voor zijn rekening. Boskalis, dat niet wil zeggen hoeveel vorderingen het nog heeft uitstaan in Dubai, laat weten dat ze gebruik maakt van een Dutch State Business- verzekering bij Atradius.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten