maandag 29 augustus 2011

Skype

Skype is een voice-over-IP-programma van Skype Global, waarmee men over het internet kan telefoneren.
Skype kent een eigen protocol. Alternatieve protocollen zijn het open SIP en H.323.
De software van Skype is gratis verkrijgbaar voor Windows (Windows 2000 en nieuwer), Pocket PC 2003, Android , Linux, Mac OS X (Panther en nieuwer) en Apple iPhone of iPod touch. In het gebruik is het vergelijkbaar met veel chatprogramma's; er is een zogenaamde buddy list en men kan zijn of haar buddy's zien wanneer men online is. Skype zegt vrij te zijn van spyware en is geschreven door de auteurs van Kazaa: Niklas Zennström en Janus Friis.
De gesprekken vinden plaats via een peer-to-peerprotocol. Dit protocol is zo ontworpen dat het over het algemeen niet gehinderd wordt door firewalls. Gesprekken via Skype gaan met 256 bit-AES-encryptie versleuteld over het internet. Afluisteren (Internettap) is hiermee zo goed als onmogelijk.
In september 2005 werd Skype Global overgenomen door eBay, dat Skype later grotendeels doorverkocht aan de investeringsmaatschappij Silver Lake. In mei 2011 sloot Microsoft een overnameovereenkomst voor circa USD 8,5 miljard. Skype als product blijft bestaan, maar zal mogelijk worden geïntegreerd in Xbox Live, Kinect, Windows Live Messenger en Hotmail

Geen opmerkingen:

Een reactie posten